De stad Todi ligt in de Italiaanse regio Umbrië in de provincie Perugia. Todi ligt op de linkeroever van de rivier de Tiber op een 400 meter hoge heuvel.

Naar alle waarschijnlijkheid is de stad van Etruskische oorsprong. De oude naam van de stad was Tuder.
Todi wordt omgeven door drie stadsmuren, de buitenste is middeleeuws, de middelste Romeins en de binnenste stadsmuur is deels Etruskisch.

Het middeleeuwse Piazza del Popolo in het centrum behoort tot de meest pittoreske pleinen van Italië en wordt daardoor veel als decor bij filmopnames gebruikt. Hier staat onder andere de 12de-eeuwse kathedraal van de stad. Net buiten het centrum staat de renaissancekerk van Santa Maria della Consolazione

Iedere laatste week van augustus wordt in de stad het Todi Arte Festival gehouden. Tijdens dit jaarlijkse terugkerende evenement worden er voorstellingen met theater, zang, dans, visuele kunst en poëzie opgevoerd. 

Ten westen van Todi is de rivier de Tiber en zijn oevers een beschermd natuurgebied (Parco Fluviale del Tevere).
Op zo’n 15 kilometer van de stad wordt de rivier gestuwd en vormt deze het Lago di Corbara. 

Todi heeft ook een aantal mooie bezienswaardigheden waaronder Santa Maria della Consolazione. 

Als u met de auto naar Todi gaat kunt u bij de ingang van Todi parkeren. De parkeerplaats bevindt zich gelijk aan de linkerzijde bij de stadsmuur. Vanuit hier gaat u met de kabelbaan naar het historisch centrum van Todi of u gaat te voet.