Spoleto is een stad in de Italiaanse provincie Perugia en ligt in de regio Umbrië en telt ruim 38.000 inwoners. 
De Frazioni Azzano en Beriode maken deel uit van de gemeente Spoleto.

Spoleto is door de Umbriërs gesticht en was een belangrijke stad in de Romeinse periode. In de zevende eeuw was het de hoofdplaats van de Longobarden en na een korte onafhankelijke tijd viel de stad in handen van de paus.

In de stad bevindt zich de 8e eeuwse Kerk van San Salvatore, een zeldzaam voorbeeld van de Longobardische architectuur.

De kathedraal, ook wel de Duomo of de Santa Maria Dell’Assunta genoemd, werd gebouwd tussen 1175 en 1227 en heeft een typisch romaanse gevel. Vlak ernaast werd aan het einde van de zestiende eeuw de achthoekige Santa Maria della Manna d’Oro gebouwd. Dit uit dankbaarheid voor het beschermen van de handelaren uit Spoleto. Ook ziet u in de stad Romaanse kerken die alle rijk zijn aan fresco’s. 

Het Romeins theater van Spoleto werd in 1954 gerenoveerd en wordt tegenwoordig weer gebruikt bij het jaarlijkse festival. Er zijn ook nog sporen te vinden van een oud Romeins amfitheater.

In Spoleto wordt elk jaar in juni en juli het Festival dei Due Mondi gehouden. Dit is één van de bekendste kunstfestivals van Europa. 

Het beroemdste monument van Spoleto is het 14de eeuwse aquaduct waarover het water vanaf de bergen naar de stad gebracht werd. Voorheen kon men eroverheen wandelen. Na de aardbeving van 2016 is dat niet meer veilig en dus niet meer mogelijk. 

Als u met de auto komt en het historisch centrum wilt bezoeken, parkeert u dan de auto beneden en vandaar gaat u met roltrappen naar het prachtige historische centrum van Spoleto.