Umbrië

Umbrië (Italiaans: Umbria) is een regio met groene zachtglooiende heuvels begroeid met vooral wijn -en olijfgaarden, maar er zijn ook veel akkers met tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen. De regio bevindt zich in centraal Italië, in de vallei van de rivier de Tiber met het stuwmeer Lago di Corbara. Umbrië, ook wel het groene hart genoemd, heeft een zacht mediterraan klimaat zodat de zomers droog en zonnig zijn hoewel de winters behoorlijk koud en nat kunnen zijn, zeker op grotere hoogtes zoals in de Apenijnen.

Umbrië grenst in het westen aan Toscane (Trasimeense Meer), in het oosten aan Marche en de Apenijnen (een indrukwekkende bergketen met diepe valleien en grote vlakten) en in het zuiden aan Lazio. De oppervlakte van de regio bedraagt 8.456 km2 en had eind 2013 krap 900.000 inwoners. Umbrië wordt gekenmerkt door oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis.

De regio is genoemd naar de Umbri, een stam die zich in de regio vestigde in de 6e eeuw voor Christus. Hun taal was het Umbrisch, een Italische taal die verwant is aan het Latijn. De Etruskisch-Romeinse periode en de Middeleeuwen vormen het hoogtepunt uit de Umbrische geschiedenis. De steden groeiden uit tot vorstendommen die de omliggende gebieden overheersten. Umbrië is onderverdeeld in 2 provincies, Perugia en Terni. De hoofdstad van Umbrië is Perugia.

Ripalvella

Het kleine en pittoreske dorp Ripalvella is gelegen in de provincie Terni en staat bekend om haar gastvrijheid. Het dorp met haar prachtige uitzichten ligt in een dal. Het heeft een gezellige dorpskern waar de kerk en de plaatselijke Cantina zich bevinden. De lokale bevolking begroet u vriendelijk en zijn altijd in voor een praatje. Men spreekt hier over het algemeen enkel Italiaans. Een enkeling spreekt ook een beetje Engels.

De kerk van Ripalvella, Chiesa di San Silvestro, is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Dat is doorgaans mogelijk op de zondagochtend en u kunt een mis bijwonen als u dat wilt.

In het dorp van Ripalvella is ook een Farmacia (Apotheek), het is klein maar de noodzakelijke benodigdheden zijn hier te koop.

In de Cantina van Ripalvella kunt u ‘s ochtends genieten van een ontbijt met een heerlijke Cappuccino. In de middag kunt u hier terecht voor een Italiaanse lunch, in het bijzonder de spaghetti Bolognese van gastvrouw en eigenaresse Graziela.