De Monte Peglia is een berg van 837 meter hoog en ligt op het grondgebied van de gemeente San Venanzo. De berg is herkenbaar vanaf een afstand door de aanwezigheid op de top van tal van antennes voor o.a. radio, televisie en telefoon.

In de 40 duizend hectare Monte Peglia kunt u meer dan duizend plantensoorten bewonderen. Ook zijn er vele soorten wilde zoogdieren en vogels. Onder de beschermde dieren bevinden zich onder andere de wilde kat en de marter. Het natuurreservaat van Monte Peglia wordt naast de aanwezigheid van fauna en flora ook gekenmerkt door de aanwezigheid van préhistorische fossielen én door de drie uitgestorven vulkanen in de buurt van de gemeente San Venanzo.

In Juli 2018 werd Monte Peglia door de UNESCO uitgeroepen tot MAB Reserve (Man and Biosphere) omdat het een evenwichtige relatie tussen menselijke activiteiten en het behoud van natuurlijke waarden had gevonden. De gebieden waarop de erkenning betrekking heeft naast die van San Venanzo zijn die van de gemeenten Orvieto, Parrano en Ficulle.