La Scarzuola is een landelijk stadje in Umbrië, gelegen in de wijk Montegiove van de gemeente Montegabbione in de provincie Terni.
Het is bekend om het oude klooster waar volgens de traditie de heilige Franciscus van Assisi ooit woonde, en voor de villa in de vorm van een stadstheater bedacht en gebouwd in de twintigste eeuw door de Milanese architect Tomaso Buzzi als een persoonlijke interpretatie van het thema van de ideale stad.

De stad wordt genoemd in de middeleeuwse kronieken als die waarin in 1218 de heilige Franciscus een hut bouwde op het punt waar hij een roos en een laurier had geplant en waarvan een fontein op wonderbaarlijke wijze was overgestroomd.
De hut werd gebouwd met een moerasplant genaamd Scarza waaruit de naam Scarzuola zou voortkomen. Later om de gebeurtenis te herinneren lieten de graven van Marsciano een kerk daar bouwen en vervolgens een klooster beide toevertrouwd aan de minderbroeders die daar bleven tot de laatste jaren van de achttiende eeuw, waarna de Markies Misciatelli van Orvieto hen in bezit nam.

In de tweede helft van de twintigste eeuw medio december 1957 verwierf de Milanese architect Tomaso Buzzi het volledige complex en creëerde daarmee een ideale stad ernaast die haar vertegenwoordigde als een echte eschatologische allegorie van het bestaan die de taal aannam hermetisch kenmerk van de achttiende-eeuwse vrijmetselaarsaristocratie.